Mindannyiunknak vannak általános elképzelései a barátságról.

Legyünk ott egymásnak ha baj van, legyünk őszinték és foglalkozzunk a másikkal…

Mindezek mellett viszont szeretnék egy-két mélyebb dologról is beszélni veled, szóval összehoztam neked 12 tippet azzal kapcsolatban, hogy hogyan legyél jobb barát.

1, Érezd jól magad egyedül is.

Sokkal jobb társaság leszel mások számára is. Nem csak csimpaszkodni fogsz rajtuk azért, hogy szórakoztassanak, hanem őszintén fogod élvezni a társaságukat. Nem kényszerből leszel velük, hanem azért mert hozzáadnak valamit az életedhez.

Ha egyedül is képes vagy jól szórakozni, akkor garantált, hogy mások is élvezni fogják a közelséged.

2, Legyél teljesen őszinte.

A barátok többet közt azért vannak, hogy mellettük őszinték és önmagunk lehessünk, minden egyes hibánkkal együtt.

Itt nem csak arra gondolok, hogy ne titkolózz a másikkal szemben, hanem sokkal inkább arra, hogy oszd meg vele az érzelmeidet. Merj időnként gyenge lenni előtte, merd elmondani, hogy mi az ami örömet okoz az életben, mi az ami bánt.

Mutasd meg az őszinte önmagad. Ne csak egy álca mögé bújj.

Ha valaki átvágott, merj beszélni róla.

Ha valami bánt, merj beszélni róla.

Ha éppen szakítófélben vagy a pároddal, merj beszélni róla.

Ez férfiak közt érzelgősnek tűnhet, pedig egyáltalán nem az.

Két igazi férfi képes megbeszélni ezeket a dolgokat, és segíteni egymásnak érzelmileg. Ha kidobott a csajod, ne játszd meg, hogy te rendíthetetlen vagy.

Mond el a haverodnak, hogy ez érzelmileg teljesen összetört.

Mesélj az elkeseredettségedről. Ha Igaz barát, akkor megérti ezt, vállon vereget, vesz neked egy sört és segít továbblépni.

Az ilyen jellegű beszélgetések, azok amiktől igaz lesz a barátságotok. Hétköznapi dolgokat bárkivel képesek vagyunk megosztani.

Ha elkezdek beszélgetni valakivel egy kávézóban, akkor elmesélem neki, hogy mivel foglalkozok, mit csináltam tegnap.

Arról, ami a lelkemben van, viszont csak egy igaz barátnak vagyok hajlandó mesélni. A többiek nem méltóak ahhoz, hogy belém lássanak.

Ha megnyílsz a barátodnak, akkor érezni fogja azt, hogy te is ugyanolyan ember vagy mint ő és neked is ugyanúgy vannak problémáid. Senki sem szereti azokat az embereket, akik mindig tökéletesnek akarnak mutatkozni.

Mindannyian tudjuk, hogy ilyenek nem léteznek.

3, Ne légy irigy.

Képes vagy örülni a barátod sikereinek?

Egy találkozás után, úgy eljönni, hogy a sikerei hatására még motiváltabb vagy, mint valaha?

Rengeteg sok barátságot tesz tönkre az irigység. Sok ember nem tudja elviselni azt, ha a barátja többet ér el, mint ő maga.

Az irigység következménye a harag, furkálódás. Az irigy ember folyamatosan próbálja a másik embert hátráltatni, visszahúzni a céljaitól.

Ha irigységgel küzdesz, nézz magadba, és gondold végig, hogy te minden tőled telhetőt megteszel-e a saját céljaiddal kapcsolatban.

Ha irigy vagy, akkor a válasz az, hogy nem.

4, Ne próbáld meg lenyomni és ne hagyd magad elnyomni.

Ha azon kapod magad, hogy állandóan oltogatod a barátodat, mások előtt megpróbálod lejáratni, akkor valami nagy baj van az önbecsüléseddel.

Egy jól működő barátságban mindkét fél egyenrangú kell, hogy legyen.

Ugyanígy, ha azt érzed, hogy a barátod nem tisztel eléggé, és mindig mindenben jobbnak akar tűnni mint te, akkor beszélgess el vele erről. Ha nem tudod elérni azt, hogy változtasson a viselkedésén, ideje búcsút intenetek egymásnak.

A barátok azért vannak, hogy előre vigyék, nem azért, hogy hátráltassák egymást. Az oltogatás, heccelés a humor egy teljesen elfogadott formája, de azonnal érezhető, amikor a szórakoztatáson kívül, már más is áll mögötte.

5, Segíts a barátaidnak, hogy kihozzák magukból a maximumot.

Nem szabad erőltetni semmit, de néhány jó szó, egy kis motiváció csodákra képes.

Ha látod, hogy a barátod tehetséges valamiben, tedd szóvá, hozd fel a gondolatát annak, hogy azzal a valamivel foglalkoznia kéne. Biztasd, hogy tényleg jó abban amit csinál, mesélj neki a lehetőségekről amik előtte állnak.

Ha vannak rossz szokásai, akkor óvatosan, viccelve emeld ki ezeket a szokásokat. Nagyon kell vigyázod arra, hogy az a valami a másik személy számára SE legyen bántó. Nagyon vékony a vonal viccelés és a bántás között.

Például ha a barátod rengeteget mutogat beszéd közbe, csak tedd szóvá hogy: “vigyázz mert mindjárt elfogsz repülni”. Ezen mindketten nevettek egy jót, és lehet, hogy felhívod a figyelmét egy olyan dologra, amivel kapcsolatban eddig nem volt tisztában.

Ha egyik barátod túlsúlyos, csak mesélj neki arról, hogy neked milyen jól esik a mozgás, vagy hogy mennyire jól érzed magad azóta amióta egészségesen táplálkozol.

Elég csak elültetni valakinek a bogarat a fülébe, és a változás a saját döntése lesz.

6, Teljes mértékben fogadd el a másikat.

Segíts neki abban, hogy jobb lehessen, de sohase próbáld meg megváltoztatni.

Nem a te dolgod.

Ha megpróbálod, akkor garantáltan be fogja árnyékolni a kapcsolatotokat. A másik ember ezt érezni fogja, és hosszú távon harag alakul majd ki köztetek, azért mert megakartad változtatni őt. Ha azt érzed, hogy a barátod nem felel meg a te elvárásaidnak, akkor ideje eltávolodni.

7, Légy előzékeny.

Ajánld fel a segítséged neki már azelőtt, hogy megkérne rá. Nagyon jól esik az embernek az, amikor a barátja önszántából próbáld meg segíteni neki.

8, Ne próbáld meg megoldani a problémáit.

Amikor segítened kell egy problémában, döntésben, ne te próbáld meg megoldani azt. Próbáld meg rávezetni a megoldásra.

Beszélgessetek, vázolj fel neki alternatívákat, segíts neki abban, hogy más szemmel láthassa az adott dolgot.

Mindenki önálló döntéseket akar hozni az életében, kevés ember szereti azt, ha megmondják, hogy mit tegyen.

Természetesen, ez nem vonatkozik arra az esetre, amikor külön arra kér, hogy segíts neki valamiben.

9, Legyél jó hallgatóság.

Mindig hallgasd végig, amit mondani akar. Ne csak te beszélj.

Borzasztó, amikor találkozol valakivel és csak magáról beszél órákon át, csak azért, hogy a legvégén indulás előtt, pedig odavágja hozzád, hogy “amúgy veled mizu?”

Figyeljünk arra, hogy meglegyen az egyensúly. Vannak beszélgetések, amik tényleg csak az egyik félről szólnak, és ez teljesen normális is.

Viszont ha minden alkalommal ugyanaz beszél, akkor baj van.

Gondold végig, hogy mennyi mindent tudsz a barátodról?

Mennyi olyan dolgot tudsz róla, amit más nem?

Ha azt szeretnéd, hogy igazán jó beszélgetőpartner legyél, próbáld meg néha az ő szemével értelmezni a dolgokat. Amikor mesél, képzeld magad az ő helyébe, és próbáld meg minél jobban megérteni a helyzetét.

10, Segíts bővíteni az ismerőseinek a körét.

Mutasd be a többi barátodnak, ismerősödnek is. Mindenki hálás azért, ha valakin keresztül több embert ismerhet meg. Soha se szégyelljük az egyik barátunkat a másik előtt. Ha mi magunk őszinték és valódiak vagyunk, mindenki mellett ugyanúgy viselkedünk, akkor nincs okunk arra, hogy bármelyik barátunkat is szégyelljük.

11, Ne csak akkor keresd fel a barátaidat, ha szükséged van rájuk.

Az ilyen helyzetek egy idő után kellemetlenné válnak, és a barátságotok rovására fog menni. Ha valaki fontos neked, akkor próbáld meg rendszeresen tartani vele a kapcsolatot, ha pedig nincs rá időd, akkor is tudasd vele azt, hogy fontos a számodra, csak éppen közbejött az élet.

12, Hagyj fel az állandó panaszkodással.

Beszélj a problémáidról, erre szükség van, de ne panaszkodás formájában.

Nincs olyan ember aki szereti hallgatni azt, ahogyan a másik állandóan panaszkodik.

Én az ilyen embereket konkrétan próbálom mihamarabb eltávolítani az életemből.

Mielőtt panaszkodnál, gondold végig, hogy tényleg van-e értelme megemlíteni azt, hogy reggel rossz volt a BKV automata, és hogy megint a szemét BKV miatt késtél el a munkahelyedről.

Nem kell 2 percenként megemlíteni, hogy már megint fáj a fejed.

A legtöbb ember aki panaszkodik, nem tud különbséget tenni a fontos és a jelentéktelen dolgok közt. Élvezik a drámát, élvezik a negatív érzelmet ami a panaszkodással jár. Szokj le erről mihamarabb, és meglátod boldogabb leszel.

És barátaim, ez volt a 12 tipp ahhoz, hogy jobb barát lehess.

Sosem késő változtatni.

Ha nincsenek barátaid, ha szeretnél megtanulni Magabiztosan és karizmatikusan ismerkedni, akkor az online kurzusom neked szól. Katt a képre több információért.

socialized.hu
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu